User Login

Peaks and Plains

Glazed partitions and doors were introduced to this project to create a more dynamic and homely feel to the office environment. A bespoke scheme was developed in order to facilitate improved communications, sharing of resources and bringing working relationships closer. Optima worked within a tight schedule and were delighted when the project won “Public Sector Interiors Project of the Year” at the region’s most prestigious awards ceremony for the interiors industry, Mixology North. Congratulations to BAND Architects and Brown and Bancroft Interiors!

 

Info

Location
Ropewalks, Newton Street, Macclesfield

Architect
BAND Architects

Contractor
Brown and Bancroft

Promoting Collaboration, Communication and Well-Being

When Macclesfield-based housing association Peaks and Plains Housing Trust decided to upgrade their 11,500 sq ft office space, the key to the design was creating a homely feel that would inspire and motivate as well as being reflective of the diverse communities within which the trust works. By bringing together core operations into one single floor plate and incorporating a number of bespoke partitioning systems from Optima, this innovative workspace promotes collaboration, communication and well-being amongst staff through a variety of different settings.

Glazed Partitions and “Work Pods” Create a Vibrant Space

Brought in by the client late in the design process, Optima worked closely with BAND Architects and the contractor Brown & Bancroft Interiors to create a completely new work environment. Previously spread over three floors at the town’s Ropewalks building, the vibrant new open plan layout for the trust’s 130 employees includes offices, meeting rooms, work pods and two kitchens. The space was stripped back to its shell and the fit-out incorporated a new lighting scheme, air conditioning, flooring and decoration throughout, The use of glass partitioning was paramount in striking the right balance between the open plan layout and enclosed spaces, as well as defining routes throughout the large floorplate.

Optima developed a number of bespoke solutions including single glazed Shoreditch Edition glass screens and doors with their distinctive lattice framework. The industrial warehouse look of the space is enhanced by the Shoreditch Edition glazing used to create the meeting pods which also works well with the Siberian larch cladding.

Seamless Delivery

Once again, Optima was able to bring design expertise, precision on site and practical solutions in order to achieve the architect’s inspired design. There were some challenges on the project including the tight programme and some complex design issues, such as the main Shoreditch Edition glass partition in the open office. As there was no fixing detail at the head, Optima developed a bespoke steel post detail to ensure structural stability and compliance with Building Regulations.

Reflecting upon the project’s success, Chris Thomason, Optima’s Operations Manager said: “We are proud to have worked with the project team on this innovative space and are delighted that BAND Architects were awarded the Public Sector interiors Project of the Year at the Mixology North Awards 2017.”

The end result is a stunning award-winning workspace for Peaks and Plains. BAND Architect’s innovative design, which is reflective of both domestic and urban living, has successfully created a new sense of identity for the housing association.  The use of natural materials and a neutral colour palette helps to create a tranquil environment within the core working area, whilst the striking work pods add vibrancy.  Optima’s glazed partitions have played an integral role in the creation of a unique and inspirational space which fosters collaboration and communication.

“We were delighted to work with Band Architects and Brown and Bancroft on this innovative space. Congratulations on winning the Mixology North Award 2017.”

Chris Thomason. Optima North, Operations Manager

Select Your Region

United Kingdom Australia GCC Asia